Figura proeminentă a preotului greco-catolic Petru Bran este legată de începuturile învăţământului sătmărean în limba română.
Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în Tohat (actualmente localitate componentă a orașului Ulmeni, jud. Maramureș), într-o străveche familie de preoţi.
După o scurtă perioadă în care este paroh – protopop la Craidorolţ, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla.
Petru Bran înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită pe meleagurile sătmărene.
Între anii 1850- 1870 – numele lui Petru Bran apare în diverse publicaţii, îndeosebi în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” din Braşov şi „Sionul Românesc” din Viena.
În Piața Victoriei, au reapărut, pentru a treia zi consecutiv, protestatarii negaționiști.
Promotorii mitingului sunt personaje ciudate, atent create în mediul virtual, precum Iosefina Pascal...
Candidatul PNL ales democratic de către liberalii sătmăreni să candideze pentru președinția Consiliului Județean, Adrian Cozma, propune electoratului o altă perspectivă asupra județului, fundamentată...
Autor: Robert Sighiartău
Familia, limba, credința, buna-creștere, puterea de a deosebi răul de bine sunt lucruri fără de care ne risipim și sălbăticim.
Lumea toată și...
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru web. Dacă continuați să utilizați acest site, vom presupune că sunteți mulțumit de acesta.Ok