Guvernul a aprobat în primă lectură proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul. Ministrul Muncii: Cei care în prezent cumulează și pensie și salariu de la stat au 30 de zile după promulgarea legii să opteze între cele două.

Totodată, ministrul Muncii a anunțat că guvernul a adoptat și proiectul care prevede creșterea stimulentului de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme din concediu pentru creșterea copilului.

Principalele declarații ale ministrului Muncii, Raluca Turcan:

Proiecte de acte normative care privesc măsuri active: continuarea activității pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare – persoanele care pot opta, la cerere, să lucreze până la 70 de ani. Este o opțiune, un drept, nu este o obligație. Persoanele pot opta să lucreze, atât în sectorul public cât și cel privat și au posibilitatea să revină asupra deciziei și să se întoarcă la pensie înainte de 70 de ani, iar anii lucrați în plus vor fi recalculați pentru acordarea pensiei.

Salariatul trebuie să depună o cerere specială pentru a-și putea continua activitatea. Dacă în sectorul public, persoana optează să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, i se suspendă pensia. Cei care în prezent cumulează și pensie și salariu de la stat au 30 de zile după promulgarea legii să opteze între cele două.

Există câteva excepții care pleacă de la excepția de neconstituționalitate: persoanele alese în funcții publice, cele care au durata mandatului definit de lege, mandat care nu poate fi suspendat printr-un act normativ complementar. Sunt exceptate persoanele care au venituri din drepturi de autor, drepturi conexe, personalul didactic plătit cu ora, asistenții și îngrijitorii la domiciliu, membrii Academiei Române și pensionarii încadrați în gradul trei de invaliditate.

Sunt 35 de mii de persoane care cumulează pensia cu salariul, în sistemul public. Avem 102 mii de persoane de peste 65 de ani care au optat să cumuleze pensia cu salariul, în sistemul public și cel privat. Este evidentă dorința de prelungire a vieții profesionale.

Al doilea proiect: creșterea stimulentului de reinserție pentru părinții aflați în concediul de creștere al copilului. Dacă se întorc la muncă înainte ca copilul să împlinească doi ani, primesc un stimul de 650 de lei pentru încă un an. Considerăm că o măsură de suplimentare a veniturilor și de susținere a angajatorului ar fi acoperită de o creștere a stimulului la 1.500 de lei, care să fie acordat până la împlinirea a șase luni a copilului, pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediul pentru creșterea copilului.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: Guvernul a adoptat, în primă lectură, două proiecte de acte normative care privesc măsuri active: pe de o parte, o măsură privind posibilitatea continuării activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi, pe de altă parte, o măsură pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului. Potrivit primului proiect, persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot să opteze, la cerere, să îşi prelungească activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opțiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii.

Al doilea proiect, care cuprinde tot o măsură activă de stimulare a activității profesionale, prevede creșterea stimulentului de reinserție pentru părinții care se află în concediu de creștere a copilului. Părinții, care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de șase luni a copilului, vor primi 1.500 de lei lunar, pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului. Considerăm că este o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susținere a angajatorului cu forță de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.