Daniel Buda, europarlamentar PNL, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE, considera ca Grupurile de Acțiune Locală (GAL) sunt structuri extrem de importante pentru dezvoltarea și modernizarea spațiului rural: ”O investiție durabilă este o investiție eficientă!”

”GAL-urile, structuri indispensabile pentru dezvoltarea și modernizarea spațiului rural!
Astăzi, am participat la conferința organizată de Fundația Leader România pe tema: „Noi reglementări, noi provocări în politicile UE. Cum vor fi afectate GAL-urile de regulamentul privind taxonomia și ”Do No Significant Harm”? Alături de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, prof. univ. dr. Călin Hințea, alături de eurodeputatul Vlad Botoș, deputații Raluca Dumitrescu și Emil Dumitru, dar și de reprezentanții GAL-urilor, am avut dezbatere pe marginea noilor provocări și răspunsuri la nivel european.

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) sunt structuri extrem de importante de dezvoltare locală ce se bazează pe implicarea activă a actorilor locali, care au rolul de a identifica direcția majoră de dezvoltare a ariei teritoriale pe raza căreia se află GAL-ul respectiv. GAL-urile în România au un esențial în dezvoltarea și modernizarea spațiului rural.

În ceea ce privește taxonomia UE, există o serie de abordări, dar este vorba de crearea unui instrument comun, un limbaj comun despre ceea ce înseamnă durabilitatea la nivelul UE astfel încât să putem atinge cele 6 obiective stabilite de Comisia Europeană: respectarea obiectivelor privind combaterea schimbărilor climatice, adaptarea la noul context climatic, economia circulară, gestionarea sustenabilă a resursei de apă, prevenirea poluării și protejarea ecosistemelor.

Pactul Verde, această „nouă religie” la nivelul Uniunii Europene, nu trebuie văzut ca o povară pentru fermieri, ci ca o oportunitate pentru ei să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, dar și să consolideze sectorul agriculturii. Investițiile în această direcție trebuie să fie durabile, să fie eficiente. Agricultorii sunt în prima linie în ceea ce privește conservarea biodiversității. Resursele financiare alocate în cadrul Politicii Agricole Comune contribuie nu doar la protejarea biodiversității, ci și la furnizarea unor alimente de înaltă calitate și la prețuri rezonabile pentru consumatori. În calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joacă un rol vital în conservarea biodiversității în UE.

Ei sunt printre primii care simt consecințele pierderii biodiversității, încercând astfel, prin intermediul tuturor instrumentelor de care dispun, să oprească acest declin. Biodiversitatea le permite să ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive și la prețuri accesibile și le oferă acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera și a se dezvolta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.