Raluca Turcan dă asigurări că veniturile din sectorul public nu vor scădea prin memorandumul propus spre discuție în Guvern. Ministrul Muncii susține că documentul își propune să rezolve inechitățile din sistemul bugetar, adăugând principiul salarizării unitare.
„Pentru toți liderii PSD care împrăștie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuție în Guvern, trebuie spuse, din nou, câteva lucruri. Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare. Este deci o discuție care se poartă în Guvern, la nivel de principii, și care urmărește să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar și inegalitățile nejustificate dintre salariați pe care chiar PSD le-a creat”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

O altă măsură discutată în acest moment la nivelul Guvernului ar fi simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale, ceea ce ar însemna mai puține sporuri și o stabilire cât mai simplă a salariilor, a precizat Turcan.

„Ce nu spune dna Firea – deși dacă ar vrea, ar putea să iasă din corul liderilor PSD care atacă fără argumente în dezbaterea publică – este că la nivelul administrației publice locale se identifică o serie de dezechilibre salariale între unitățile administrativ teritoriale de nivel similar. Așa apar diferențele fără nicio logică între angajați cu aceeași activitate și aceeași pregătire, pe care dna Firea se face că nu le vede, pentru că au fost create chiar de colegii săi din PSD care au făcut salarizarea haotică și neunitară”, a adăugat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a precizat că pentru aceeași funcție, cu aceeași pregătire, există salarii de bază diferite. Un consilier superior ce are gradația 6 în administrația locală are un salariu de bază de 10.982 de lei, dar în administrația locală pentru aceeași funcție primește 8.982 de lei.

În schimb, același consilier poate câștiga 9.775 de lei într-un județ și 5.492 de lei în altul, este exemplul Ralucăi Turcan.

„Banii aceștia în plus, pe care statul îi plătește diferit, repet – fără nicio logică – puteau merge la susținerea unui loc de muncă din mediul privat sau la investiții. În schimb, statul produce discriminare între angajați, favorizând pe unul față de altul. Acesta este produsul salarizării neunitare făcute de PSD. Toate acestea dna Firea nu le discută, pentru că este mai ușor să amețească lucrurile și să vorbească repede, cu jumătăți de adevăr și minciuni, poate, poate ceva, ceva din manipulare se prinde și atunci scopul a fost atins. Păcat”, sunt argumentele ministrului.

Turcan: Niciun venit nu va scădea

Raluca Turcan a precizat că niciun venit nu ar urma să scadă odată cu adoptarea salarizării unitare în sectorul public, ci, din contră, salariile care au fost lăsate în urmă de legislație ar urma să crească, iar plafonarea sporurilor ar însemna reașezarea acestora în salariile de bază.

„Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități. Așa s-a ajuns la o situație de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea și s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanță sau compensează un risc, o dificultate excepțională. Suntem atacați că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80 000 de angajați cu salariul minim în sistemul bugetar și este mult mai corect să fie repoziționați în grila de salarizare salariile foarte mici, decât să fie inventate sporuri”, este concluzia ministrului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.