Deputatul PNL Adrian Cozma a susținut astăzi, în plenul Parlamentului, o declarație politică adresată ministrului Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, prin care solicită monitorizarea lucrărilor aflate în derulare, nu doar constatarea calității lucrărilor la finalizarea lor.

”În aceste zile, comunitățile locale își votează bugetele și își stabilesc obiectivele pentru anii care vin. Avem o îndelungată experiență în alocări de fonduri pentru localități. Am avut Ordonanța 7, PNDI, PNDL 1 și 2 și vom avea noi programe de dezvoltare locală, care se realizează cu resurse importante de la buget.
Nu intru în detalii legate despre cine are întâietate, despre cuantumul sumelor alocate, despre numărul de beneficiari. Sper să avem un echilibru bun la nivelul întregii țări în acest an și în anii care vin. Aș vrea însă să atrag atenția asupra unui lucru extrem de important. Atunci când facem o proiecție de viitor, trebuie să stabilim câteva lucruri esențiale: ce proiecte sunt necesare, cât ar costa aceste proiecte, în cât timp se vor realiza și, foarte important, de urmărit ca acele lucrări care se realizează să fie de calitate. Mă opresc la ultimul punct fiindcă, nu de puține ori, am întâlnit obiective realizate cu mulți bani, dar lucrările au fost de slabă calitate și nu mai trebuie să fie alocați bani fără ca acele proiecte să fie făcute cu responsabilitate. Am urmărit implementarea multor investiții în ultimii ani și, nu de puține ori, am constatat lipsa seriozității și lipsa calității lucrărilor. Facem drumuri, toată lumea este mulțumită, dar de multe ori drumurile se strică după nici doi ani de la momentul reabilitării lor, ceea ce este inadmisibil. Facem licitații de proiectare, de execuție, avem contestații, trec un an, doi, după care se fac lucrările, iar la scurt timp, constatăm că am făcut lucruri de mântuială care nu rezolvă problema, cauza.
Chiar și în zone unde relieful nu este deloc complicat, cum este cel de la Satu Mare, întâlnesc mereu această problemă și este inadmisibil să pierdem bani, iar oamenii să privească neputincioși la probleme pe care nu ar trebui să le avem” – a spus Cozma.
Deputatul a solicitat ministrului Dezvoltării să fie mult mai activ în a monitoriza calitatea lucrărilor, fie că ele se realizează prin CNI, CNAIR sau ANL, dar și cele realizate de autoritățile județene și locale, dacă finanțarea se face și din bugetul ministerului și nu doar să constate calitatea lucrărilor la finalizarea lor.
”Cer CNAIR, Ministerului Dezvoltării și conducerilor județelor să ia măsuri urgente pentru ca toate lucrările să fie monitorizate atent pe tot parcursul derulării procesului de realizare a obiectivelor de investiții și nu doar prin constatarea calității lucrărilor la finalizarea lor și cred că Ministerul pe care îl conduceți trebuie să fie mult mai activ în a monitoriza calitatea lucrărilor, fie că ele se realizează prin CNI, CNAIR sau ANL, dar și cele realizate de autoritățile județene și locale, dacă finanțarea se face și din bugetul ministerului pe care îl coordonați.
Comisiile de recepție trebuie să aibă un rol mult mai important și trebuie să monitorizeze toate etapele lucrărilor, nu doar să constate culoarea asfaltului și lungimea lui.
Anii care vin sunt anii dezvoltării în infrastructura rutieră și avem obligația de a asigura că resursele financiare sunt utilizate cu chibzuință, în folosul tuturor” – a mai spus Cozma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.