Membrii Centrului de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului din Satu Mare au marcat Ziua Pământului alături de membrii și voluntarii Asociației „Copacul Vieții”.

Cu ocazia Zilei Pământului, membrii Asociației „Copacul Vieții”, în colaborare cu pedagogii Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 6 și a GPP „Castelul Fermecat” au organizat o prelegere interactivă urmată de un atelier de creație la Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului. Președinta asociației, Elisabeta Bekessy consideră că Ziua Pământului sărbătorită în fiecare an pe data de 22 aprilie este un eveniment aparte, care oferă posibilitatea tuturor dornici să se implice să facă ceva pentru planetă, pentru mediul în care trăiesc – fie un gest mărunt, fie ceva mai de amploare.
Elisabeta Bekessy a vorbit vârstnicilor despre importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile, oferind informații utile legate de modalitățile de colectare corespunzătoare cât și în ceea ce privește acțiunile de colectare speciale, precum cea a medicamentelor expirate. Președinta Asociației „Copacul Vieții” a subliniat importanța educației ecologice la copii atrăgând atenția asupra rolului cheie pe care îl pot avea bunicii în acest proces.
Devotamentul față de protecția mediului a vârstnicilor care frecventează centrul a fost exprimat în versuri de Agnes Gellert care a recitat o poezie proprie intitulată „La poarta naturii”.
Evenimentul a continuat cu un atelier de creație prin intermediul căruia membrii echipei Asociației „Copacul Vieții”, alături de pedagogii GPP Nr. 6 și GPP „Castelul Fermecat” care sprijină ca voluntari activitatea asociației au demonstrat că reciclarea poate fi nu doar un proces util, dar și unul extrem de plăcut. Oaspeții au realizat împreună cu vârstnicii decorațiuni de Paște din materiale reciclabile: fluturași din bucăți de hârtie colorată utilizând tehnica origami și coronițe din crengi pe care le-au decorat ulterior cu frunze și accesorii spectaculoase. Membrii centrului de zi s-au implicat cu bucurie în activitățile creative. Mulți dintre ei au semnalat că vor arăta și nepoților ceea ce au creat și chiar vor confecționa obiecte decorative din deșeuri reciclabile împreună cu ei.
Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului și-a deschis porțile anul trecut datorită proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”, proiect implementat de Primăria Municipiului Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială Satu Mare, în colaborare cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. Obiectivul principal al proiectului cofinanțat din fonduri europene este popularizarea conceptului de îmbătrânire activă în rândul vârstnicilor sătmăreni prin organizarea unor programe care încurajează persoanele de vârsta a treia să rămână cât mai activi, implicându-se chiar și în diverse activități de voluntariat. Asociația „Copacul Vieții” le oferă vârstnicilor oportunități de a participa la activități de protecție a mediului derulate în aer liber, în compania unor oameni deosebiți. „Este foarte important să avem scopuri în viață, indiferent de vârsta pe care o avem – consideră Elisabeta Bekessy. – Faptul că cineva a ieșit la pensie, nu înseamnă că el nu mai are niciun scop, că societatea nu mai are nevoie de el. Poate că societatea de azi nu prea îi implică pe vârstnici, dar noi, în cadrul asociației suntem aici să facem acest lucru. Sunt foarte mulți pensionari care se bucură de o sănătate bună, sunt într-o condiție fizică bună, care și-ar dori să transmită cunoștințele. Trebuie să atragem astfel de persoane, să dovedim că este nevoie de experiențele lor, de cunoștințele acumulate de-a lungul vieții lor. Dacă acest lucru se realizează numai un zâmbet mai lipsește pentru a fi fericiți – a formulat secretul unei bătrâneți active și fericite președinta asociației.
Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul Vieții” și Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului plănuiesc să organizeze multe activități, evenimente comune prin care să facă mediul nostru înconjurător mai frumos, iar viața vârstnicilor care se implică în activitățile de voluntariat mai plăcută și poate chiar mai lungă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.