Primăria Municipiului Satu Mare a organizat azi, 14 mai, o ceremonie de comemorare a victimelor de la inundaţiile din 1970.

Evenimentul a avut loc la monumentul din Piaţa 14 Mai. Momentul comemorativ a început cu o Slujbă de pomenire şi depuneri de coroane din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Satu Mare, precum și din partea partidelor politice.

Inundațiile din 14 mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătută asupra județului nostru. Râul Someș a curmat 56 de vieți omenești, a ucis peste 20.000 de animale, a distrus peste 4.000 de case, a afectat peste 28.000 de imobile și a inundat 120.000 hectare de teren.

Alte mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

În cartierul 14 Mai, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară au fost întrerupte, orașul a fost izolat complet de restul țării.

Potrivit lucrării ”Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.