Poliţia rutieră are ca principal obiectiv prevenirea accidentelor de circulaţie şi implicit protejarea integrităţii corporale şi a vieţii participanţilor la trafic, deziderat ce se realizează în contextul asigurării fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

În acest scop se acţionează atât preventiv cât şi coercitiv, activităţile specifice fiind concentrate pe cauzele generatoare de accidente rutiere şi pe zonele cu risc ridicat de accidente.

Viteza constituie una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe raza județului Satu Mare, aceasta având un impact major chiar şi atunci când constituie doar cauza secundară sau indirectă a accidentelor rutiere. Spre exemplu, în urma unui accident cauzat de o depăşire neregulamentară, sau de o neacordare de prioritate, urmările sunt mult mai grave dacă autovehiculele implicate au circulat cu viteză excesivă.

Pe cale de consecinţă, combaterea vitezei excesive constituie o preocupare constantă a poliţiştilor rutieri sătmăreni şi se realizează prin multiple acţiuni în care este utilizată aparatura radar.

Alte două domenii sensibile și care alături de viteza excesivă reprezintă principalele cauze generatoare de accidente grave pe raza județului Satu Mare, sunt conducerea sub influența băuturilor alcoolice și neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

De asemenea, categoriile de participanţi la trafic frecvent victimizate, constituite din pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi sunt avut în vedere permanent de poliţiştii rutieri.

Contravenţiile statice, precum opririle şi staţionările neregulamentare, nu sunt generatoare de accidente rutiere şi nu au un impact atât de important asupra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii participantilor la trafic, pericolul public al acestora fiind mult mai redus, însă din pricina impactului pe care-l au asupra fluenţei şi civilizaţiei traficului rutier, sunt mereu în atenţia poliţiştilor.

Gama activităţilor poliţieneşti se execută într-o ordine de priorităţi generate de evoluţia situaţiei operative, mai precis intervenim acolo unde este cea mai mare nevoie.

Astfel, apelurile de urgenţă prin S.N.U.A.U. 112, prin care se semnalează accidente cu victime omeneşti, vor fi gestionate în regim prioritar faţă de orice altă activitate, măsurile de siguranţă publică efectuate în interesul cetăţenilor cu ocazia unor evenimente fiind mult mai benefice comunităţii decât controalele rutiere şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, combaterea unor cauze generatoare de accidente şi educarea din punct de vedere rutier a categoriilor vulnerabile de participanţi la trafic, va avea întâietate faţă de alte activităţi, iar punctele/segmentele de şosea cu risc de accidente vor fi avute în atenţie mai mult decât locaţiile în care nu se produc accidente, ori nu sunt semnalate încălcări grave ale Legii.

Pentru conştientizarea riscurilor generate de lipsa conduitei preventive şi a urmărilor grave pe care le poate avea încălcarea normelor rutiere, aducem în atenţia participanţilor la trafic o situaţie statistică a accidentelor rutiere grave produse în primele 6 luni ale anului 2019, comparativ cu primele 6 luni ale acestui an:
– în anul 2021 pe raza județului Satu Mare s-au produs 101 evenimente rutiere cu 16 mai puține decât în anul 2019;
– în anul 2021 în urma accidentelor rutiere produse au rezultat:
• 14 persoane decedate, cu una mai puțin față de anul 2019;
• 16 persoane rănite grav, cu 27 mai puține decât în anul 2019;
• 96 de persoane rănite ușor, cu 7 mai puține decât în anul 2019.

În acest context, deși se constată că anul acesta trendul în ceea ce privește dinamica producerii evenimentelor grave este unul descendent recomandăm tuturor participanţilor la traficul rutier, să manifeste maximă atenţie, să adopte o conduită preventivă sporită, să circule cu prudenţă şi să respecte prevederile legale în vigoare, precum şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Nu uitaţi, strada nu este un loc de joacă, iar viaţa ne este bunul cel mai de preţ!

Pentru orice dificultate întâmpinată în traficul rutier, cetățenii pot solicita sprijin poliţiştilor angrenaţi în misiunile de supraveghere, fluidizare şi control, ori pot apela numărul unic de urgenţă 112.

Vă dorim drum bun, fără incidente nedorite sau evenimente negative!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.