Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității este partener al Asociației STEA Satu Mare în derularea programului EduMotivation – program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, program finanțat de către CCFD – Terre Solidaire.
Prin activitățile desfășurate cu tinerii din ciclu primar și gimnazial din comunitatea din Sătmărel, beneficiari ai serviciilor oferite de către Asociația STEA, s-a urmărit lărgirea perspectivelor de viitor, prin oferirea accesului la modelele de succes din comunitate.
Cu sprijinul polițiștilor din structura prevenire, ordine publică și investigații criminale și al voluntarilor, tinerii au avut ocazia să descopere ce înseamnă să lucreze în diferite domenii, fiind susținuți să-și identifice aspirațiile în domeniul profesional și să conștientizeze importanța frecventării școlii, pentru a putea atinge aceste aspirații.
Obiectivele programului au vizat prevenirea abandonului școlar, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziunea socio- profesională, asigurarea accesului la modele pozitive și dezvoltarea la acești tineri a sentimentului de apartenență la societate.
Educația pentru viitor este esența acestui program.
Demersurile întreprinse pentru atingerea scopului proiectului s-au concretizat în punerea în practică a unei scenete, având ca subiect infracțiunea de furt din locuințe, fiind organizate chiar două sesiuni ale evenimentului.
Participanții au fost transpuși în lumea mirifică a ducilor și a duceselor care locuiesc în castele impozante, cu personaje auxiliare: grădinar, personal de întreținere, personal responsabil cu securitatea, mecanic.
Intrând foarte bine în rol, personajele au pus în scenă furtul unei colier foarte valoros, care aparținea unei ducese rămasă văduvă, aflată în conflict cu fiica ei și cu o parte dintre personalul din castel. Intriga fiind creată, participanții au intrat în rolurile de mici polițiști, implicându-se activ în derularea unor anchete, în investigarea furtului prin chestionarea persoanelor suspecte.
Primind informații relevante din partea polițiștilor din structura investigații criminale despre modul în care se derulează o anchetă, despre conduita anchetatorului, despre semnele ce trebuie urmărite, participanții au reușit să identifice, pe baza probelor, vinovații.
La final, polițistul din structura prevenire le-a vorbit despre răspunderea penală a minorilor, despre măsurile privative/neprivative de libertate și a dus în prim plan informațiile relevante din domeniul delincvenței juvenile.
Sensibilizarea tinerilor, transmiterea unor mesaje preventive, responsabilizarea lor și conștientizarea riscurilor la care se supun în momentul săvârșirii infracțiunii de furt a fost dezideratul activităților din cadrul programului.
Prevenirea victimizării minorilor și a delincvenței juvenile reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, evenimente similare, în care se îmbină jocul cu formarea și informarea, continuându-se pe parcursul vacanței de vară.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.