O recentă postare a primarului din Homoroade, Simion Ardelean, a provocat un val de indignare în rândul sătmărenilor. Domnul primar a ținut morțiș să-și prezinte public împotrivirea față de organizarea Festivalului Codrenesc de la Oțeloaia care va avea loc duminică, 22 august.
Gestul este unul pur gratuit, pentru că nici până acum, înafara unui discurs îmbufnat și neinspirat pe scena festivalului, onor Primăria din Homorod, reprezentată de vicleanul ei primar, nu a avut altă contribuție la reușita acestui eveniment tradițional.
Este prima dată în istoria evenimentelor culturale din județ și nu numai, când primarul unei localități unde se desfășoară un festival, să fie împotriva organizării acestuia, lezând grav identitatea și demnitatea în primul rând, a celor care l-au ales!
Festivalul de la Oțeloaia este una dintre cele mai vechi manifestări culturale ale județului nostru, fiind inițiat încă în anul 1957, și care s-a desfășurat an de an, cu o singură întrerupere, cea de anul trecut, din motive binecunoscute.
Anul acesta însă, s-a întâmplat ceva ciudat, dacă nu suspect de-a dreptul cu primarul Ardelean. Inițial, acesta s-a arătat foarte bucuros de reînnodarea acestei vechi tradiții, asigurându-i pe organizatori de întregul său sprijin. Brusc însă, fierbintea sa solicitudine s-a transformat în niște fraze înghețate, prin care a anunțat sec, că nu mai vrea să audă de acest festival, invocând niște motive care n-ar putea să păcălească nici măcar un copil, cum că, vezi Doamne, e pandemie și e bai mare.
Exact în această perioadă au loc zeci de manifestări culturale în întreg județul, ca să nu mai vorbim de câte sunt organizate la nivel național, care nu întâmpină nici un fel de piedici, ba mai mult, primarii localităților unde se organizează astfel de evenimente, se fac luntre și punte pentru a asigura bune desfășurare a programelor artistice.
Se vede treaba că primarul din Homorod nu face parte din această categorie și îi pasă prea puțin de codreni, mai ales că aceștia au fost și alegătorii lui, spunem au fost, pentru că este greu de crezut că homorodanii îl vor mai alege vreodată în fruntea comunei, pe un om care nu are niciun respect față de tradițiile folclorice, față de comorile spirituale ale locului.
Și ca absurdul să fie dus până la capăt, în mod absolut întâmplător, nici Prefectura județului Satu Mare nu dorește să se implice în organizarea acestei manifestări, cu toate că până în prezent nu a lipsit de la nici o ediție!
Așteptăm cu răbdare și maximă atenție ce va mai pune la cale domnul primar pentru a împiedica desfășurarea festivalului.
Valul de comentarii negative cu care l-au blagoslovit sătmărenii este cât se poate de elocvent, chiar dacă domnul primar le șterge cu rapiditate, iar participarea masivă a sătmărenilor, mai ales a codrenilor, la acest eveniment, poate că va demonstra cât de anacronic și toxic poate deveni un om în care niște săteni și-au pus, nădejdea. Chiar dacă o coadă de topor este făcută din lemnul pădurii, totuși Codrul va rămâne în picioare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.